boat logo

Village Gate

Global Hut

International


Hvorfor er der krig?
af Serge Kahili King

Oversat af Vibeke Dyrst

Mennesker går i krig med en hensigt om, at elske eller blive elsket. Selvom dette må lyde absurd i første omgang, så lad os lige kigge nærmere på det alligevel. Hvis vi kan forstå bevæggrundene for at gå i krig, kan vi måske omdirigere dem.

Det mest fundamentale menneskelige behov er, at blive accepteret, og den mest fundamentale frygt er at blive afvist. Den gamle ide om at overlevelse er den stærkeste drift, holder ikke, for erfaringerne siger jo, at der er mennesker der risikerer livet for andre og der er mennesker der tager deres eget liv. Og frygten for at dø er frygten for den ultimative afvisning; fra Livet selv!

Accept kan søges i en selv, ens omgivelser (inklusive andre mennesker) eller ens Gud, og der bliver anvendt mange forskellige strategier for at sikre sig accept. Hvis disse strategier følges uden frygt, hermed også uden frygtbaseret vrede, vil resultatet blive fred og samarbejde. Men når frygten for afvisningens mulighed øges, så øges også tendensen til at søge accept via kontrol eller underkastelse. Derved bliver resultatet følelsesmæssig tilbagetrækning, fortrængning, social undertrykkelse og brug af vold for, at vise ens magt eller for at få andre til at acceptere én, hvad enten de vil eller ej.

I tilfælde af krig, må de ledere der tager de store beslutninger sætte kriterierne for at bedømme om opførslen på den "anden side" er acceptabel eller ikke acceptabel, med baggrund i deres egne personlige eller "gruppens", kriterier, for hvad der er acceptabelt eller uacceptabelt for dem omkring dem. De der adlyder ordrerne om, at marchere mod død og ødelæggelse er motiverede af ønsket om, at blive accepterede fordi de gør "det rigtige", eller af frygten for at blive afvist og/eller endog straffet for ikke at gøre det. Det ulykkelige er, at den grundliggende intension er så god.

"Krigsære" ligger i oplevelsen af ufatteligt mod, tæt kammeratskab, demonstration af færdigheder, overskridelsen af grænser, succesfuld beskyttelse af ens land eller nærmeste, og vindernes hæder. Og dog, indtil vi finder en bedre måde at tilfredsstille behovet for accept og ønsket om virkelig power, vil folk blive ved med at gå i krig........-af kærlighed

Vores store udfordring er således ikke bare at stoppe krigene, men også udvikle alternativer der stadig giver os de "gevinster", som meget intense oplevelser kan skabe, såvel som at tilfredstille vores behov for kærlighed.

palm isle
[Top of page]

Copyright 2005 Aloha International
Contact us