boat logo

Village Gate

Global Hut

Slovenian


A Living Philosophy, original Artikel (engl.)

International

Živeča filozofija
Serge Kahili King
Prevod v slovenščino Barbara Fratina

Prav tako, kot je pomembno imeti svojo filozofijo v življenju, je imeti vodila za prakticiranje te filozofije. Tu je format, ki ga sam uporabljam vsako jutro z namenom, da se opomnim na svojo filozofijo, da očistim svoj um in si razjasnim svoj namen, da stabiliziram in harmoniziram svoje občutke in emocije, in da sprostim svoje telo in ga napolnim z energijo za aktivnosti dne. To delam tako, kot da bi bil učitelj sam sebi. Včasih to naredim zelo na hitro, ko imam dan natrpan z mnogo aktivnostmi, vendar ko pa imam čas, se pa temu malo bolj posvetim.

Zavedaj se, da je svet to kar misliš da je, zato se odloči, kaj želiš verjeti danes. Konec koncev je na tebi, da se odločiš. Nihče te ne sili, da misliš na določen način. Čisto samo na tebi je, ali misliš, da je svet mesto nevarnosti, borbe in bolečine, ali pa misliš da je mesto lepote, svetlobe in magije. Zunanji dogodki ne vladajo temu kako čutiš ti, toda način kako jih interpretiraš, pa.

Bodi Svoboden, ker ni omejitev, si daj pravico, da spremeniš svoj um. Presenetljivo veliko ljudi sebe nepotrebno omejuje, ker čutijo, da si ne zaslužijo biti srečni in uspešni, zaradi nečesa kar so oziroma kar niso naredili v preteklosti. Če je to tvoj problem, potem si moraš oprostiti in iti naprej, ali pa si zavedno priklenjen z verigami, s katerimi si se sam obdal, in s ključavnico od katere imaš ključ samo ti. Čisto vseeno je, kdo pravi da nimaš prav, ali pa celo kdo pravi, da imaš prav. Svobode ne boš imel vse dotlej, dokler si je ne boš podaril sam.

Bodi Osredotočen, ker energija potuje tja, kamor gre tvoja pozornost, povečaj željo, da živiš življenje, ki ga izbereš ti sam. Verjetno boš to še velikokrat bral v drugačni obliki, vendar pa je skrivnost povečanja tvoje želje, da živiš življenje, ki ga resnično izbereš ti sam v tem, da se osredotočaš na koristi tega, kar izbereš, da naj bi delal in da se odločiš, da so te koristi zate zares pomembne. Ko koristi postanejo zate dovolj pomembne, potem fokus (osredotočenost) sledi avtomatično.

Bodi Tukaj, ker je sedaj trenutek moči, začni prav zdajle z neke vrste akcijo, da si kar želiš oziroma da imaš kar želiš. Nič ne moreš narediti včeraj, in nič ne moreš narediti jutri. Nekaj lahko narediš samo zdajle. Vendar pa je »zdajle« kot neznana dežela za ljudi, ki porabijo večino časa na oklepanju preteklosti ali prihodnosti. Če nisi navajen na to, ni lahko ostati osrediščen v sedanjem trenutku. Način treninga je, da zavestno dihaš, zavestno gledaš barve in oblike okoli sebe, zavestno poslušaš zvoke, ki jih lahko slišiš, in se zavestno dotikaš stvari ki so v tvojem dosegu. In potem zavestno deluješ, pa čeprav z zelo malimi koraki, v smeri tega, za kar si se odločil. Preteklost in prihodnost so lahko zanimiva mesta za obisk, vendar pa ti ne bi želel živeti tam, celo če bi lahko. Tvoj pravi dom je tukaj in sedaj.

Bodi Srečen, ker je ljubezen vir moči, uživaj in prepoznaj vse dobro, ki je. Če nisi srečen, postani srečen. Kako pa to narediš, ko se pa dogaja toooooliko groznih stvari?

No »pretvarjanje dokler ti ne uspe« je en način, vendar ti bom povedal enostavnejši način, ki deluje zame in za tisoče drugih, ki sem jih izučil.

To je zelo stara tehnika, ki se imenuje »štej svoje blagoslove«. Izvajaš jo tako, da aktivno iščeš in čutiš zahvalnost za vse dobre stvari, ki jih lahko poiščeš. To vključuje vse dobre izkušnje, ki si jih kadarkoli imel, ne glede na to kako majhne in neznatne se zdijo; vsa znanja, ki si se jih kadarkoli naučil, in ne pozabi na hojo, govorjenje in oblačenje; vso lepoto in čudežnost, ki jo lahko najdeš v svetu okoli sebe; vse dobre stvari, ki jih lahko vidiš in slišiš o drugih ljudeh in kaj drugi ljudje delajo; in vse dobre stvari, ki bi jih rad izkusil v prihodnosti.

Ne priporočam ti, da se pretvarjaš, da slabih stvari ni, da ne obstajajo, ker je to vsekakor praktično učenje. Vendar bolj ko si napolnjen z zavedanjem o dobrem, lažje opraviš s slabim.

Bodi Samozavesten, ker vsa moč prihaja iz notranjosti, vedno zaupaj sebi. Ne moreš zaupati, da bodo ljudje vedno naredili to, kar želiš ti, ker imajo svoje lastne prioritete in namene, ki se lahko da ujemajo ali pa se ne ujemajo s tvojimi. Ne moreš zaupati, da bo svet vedno tak, kot si ti želiš da je, ker je toliko osredotočenosti in toliko vplivov na delu, ki pa se lahko da ne premikajo v smeri, v katero ti želiš, da stvari gredo. Vendar vedno pa lahko zaupaš, da imaš moč, da lahko spremeniš tisto, kar lahko spremeniš, in moč, da se prilagodiš, kadar stvari ne moreš spremeniti, in moč, da povečaš svoja znanja s študijem in prakso. Eden najboljših plakatov kar sem jih kadarkoli videl, je bila slika mornarja na morju v svoji jadrnici s tekstom: »Ne moreš kontrolirat vetra, vendar pa vedno lahko prilagodiš svoje jadranje.«

Bodi Pozitiven, ker je učinkovitost merilo uspeha, vedno pričakuj najboljše. Nekateri ljudje verjamejo, da se je treba pripraviti na najslabše, da ne bi bili nikoli grdo presenečeni. Pri tem sta pa dva problema. Prvi, grdo so presenečeni v vsakem primeru; in drugi, zelo redko so prijetno presenečeni. Nekateri ljudje se izogibajo optimizmu, ker se bojijo razočaranj. Poglejmo malo globlje v to. Razočaranje pomeni, da si nesrečen s tem, kako so se stvari obrnile. Torej ti ljudje ne planirajo uspeha, ker morda njihovi plani lahko da ne bi uspeli, in v takem primeru, bi se oni morda, lahko da počutili slabo. In tako zelo se bojijo, da bi se počutili slabo, da se raje ne bi počutili dobro. Na tej logiki je nekaj, kar mi je ušlo… Da, lahko se zgodi, da se stvari obrnejo drugače kot si si želel, in morda se lahko odločiš, da se boš počutil slabo. No in? Če še vedno želiš biti učinkovit, boš poskusil nekaj drugega in začel znova.

Naj ti dam še notico od Serge Kahili King-a »Ljudje ne spodletijo, plani spodletijo. Ljudje samo odnehajo ali pa si izmislijo nove plane.«

palm isle
[Top of page]

Copyright by Aloha International 2005
Contact us